Guvernul a adoptat, miercuri, actul normativ cu privire la normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Astfel, noile standarde de calcul al pensiilor stabilite prin lege, se vor aplica din septembrie 2024. Premierul Marcel Ciolacu a promis că toate pensiile vor crește și că nimeni nu va rămâne cu mai puțini bani.
Legea pensiilor, care a fost votată în decembrie anul trecut și apoi aprobată de Klaus Iohannis, a fost o victorie de principiu pentru coaliția actuală de guvernare, PSD-PNL. Cu toate acestea, odată cu intrarea în vigoare la 1 ianuarie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a arătat că nu erau disponibile reglementări noi pentru implementare, în special în ceea ce privește sistemul de calcul al pensiilor care vor crește din septembrie. Prima majorare de 13,8% din ianuarie a fost efectuată deja, în conformitate cu reglementările mai vechi.
Din primele zile ale ședințelor de guvern din 2024, Marcel Ciolacu a promis că toate pensiile vor crește și că nimeni nu va rămâne pe banca de rezerve. Cu toate acestea, angajații CNPP au așteptat normele de aplicare a legii pentru a trece la recalculare.
Începând de miercuri, normele sunt adoptate, iar CNPP va putea trece la recalcularea pensiilor și, de asemenea, la calcularea noilor pensii care vor intra în plată din septembrie 2024.
„Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, spune Marcel Ciolacu.
Așadar, în baza noilor norme, formula de calcul va conține așa-numitele puncte bonus, ce vor fi acordate acelor angajați cu cel puțin 25 de ani în câmpul muncii, adică 0,50 puncte pentru fiecare an din cei 25 de ani dovediți cu acte și cu plata contribuțiilor la zi.
Aceleași puncte, mai arată documentul aprobat miercuri, va aduce o creștere de 0,75 puncte bonus pentru cei care fac dovada a 3o de ani de muncă și contribuții sociale plătite la zi, iar progresiv, cei care au peste 35 de ani, primesc un punct bonus pentru fiecare an.
Calculul progresiv, care a fost introdus prin standarde de aplicare în acest an, va ține cont de șomaj, perioada de activitate în armată, orele suplimentare, perioada de facultate și chiar anumite premii acordate viitorii pensionari. Normele de aplicare stipulează că punctele bonus ale acestei plăți suplimentare vor fi înmulțite cu punctul de referință, care este în prezent de 81 de lei, astfel încât pensia să fie recalculată.
De asemenea, este o premieră faptul că la calculul pensiilor vor fi avantajate mamele care au cel puțin un copil, deoarece noua lege permite ieșirea la pensie cu cel puțin șase luni mai devreme, luând în considerare perioada de concediu prenatal și postnatal.
Citește și: